Askartelu

Nyt taiteillaan

Piirrä jokin asia kotoasi (esim. sisarus, lemmikki, sohva tai viherkasvi) ensin lyijykynällä, sitten puuväreillä, sitten tusseilla, ehkäpä vielä liiduilla ja kuulakärkikynällä ja jos vielä jaksat, niin maalaa se. Kun olet valmis, vertaa miten erinäköisiä samasta aiheesta piirretyt työt ovat? Lopuksi ripusta, teippaa tai kiinnitä sinitarralla työt vaikka oveen koko perheen nähtäväksi.

Tarvitset:

Samankokoisia papereita niin monta, kun töitä, erilaisia piirustus- ja maalausvälineitä

Ikkunakoriste

Tutki omaa huonettasi ja etsi sieltä rikkinäisiä leluja ja osia, mitkä ei kuulu mihinkään. Esimerkiksi lankoja, nauhoja tai pahvin palasia. Ehkä löydät nappeja, rikki menneitä koruja tai sulkia. Anna niille uusi elämä, sido ne lankaan ja ripusta sitten ikkunaan. Kiiltävät osat heijastavat auringonvaloa kauniisti.

Tarvitset:

Kaikkea pientä ja ylimääräistä tavaraa ja lankaa

Revittyä taidetta

Piirrä ensin värityskirjamainen kuva. Sen jälkeen revi lehdistä ja mainoksista (kysy vanhemmilta, mitä lehtiä saa käyttää) sen värisiä osia, minkä väriseksi se osa kuvasta tulee. Liimaa revityt palat paperille. Sen jälkeen etsi seuraavan värin värisiä osia lehdistä. Jatka näin, kunnes olet värittänyt koko kuvan.

Tarvitset: 

Liimaa, paperia, lehtiä ja mainoksia

Unelmien talo

Rakenna maitotölkeistä unelmiesi talo. Millainen olisi unelmiesi talo? Onko se iso vai pieni? Onko siinä monta kerrosta? Kenties parveke? Leikkaa erikokoisia maito- ja mehutölkkejä ja suunnittele unelmiesi talo. Voit päällystää tölkit paperilla tai vaikka kankaalla. Voit maalata, värittää tai liimata tarroja. Käytä hyödyksi kaikkea, mitä sinulta kodista löytyy. Ehkä löydät huoneesi kätköistä aarteita, joita voit käyttää koristeluun?

Tarvitset:

Liimaa, sakset, kyniä, erilaisia (roska)papereita ja teippiä

Suolataikina 

(Aikuisen nyrkin kokoinen pallo, jos haluat enemmän taikinaa, tuplaa tai triplaa ainesten määrä)

Tarvitset:

2 kulhoa, lusikan, 1 dl vehnäjouhoja, 1/2 dl suolaa, 1/2 dl vettä, 1 tl ruokaöljyä ja lorauksen elintarvikeväriä. Valmiisiin töihin vesi- tai akryylivärejä

Ohje:

1. Sekoita jauhot ja suola keskenään

2. Sekoita toisessa kipossa vesi, öljy ja elintarvikeväri

3. Lisää neste kuiviin aineksiin ja sekoita ensin lusikalla, vaivaa sitten käsin noin 5 minuuttia

4. Jos muovailuvaha on liian märkää ja tarttuu käsiin, lisää jauhoja. Jos taas massa on liian kuivaa, lisää hieman öljyä

5. Jos maltat, anna taikinan seistä tunnin ajan

6. Muovaile massasta, mitä haluat. Voit käyttää kaulinta, muotteja tai muovata taikinaa vapaasti. Voit tehdä hahmoja, magneetteja tai avaimenperiä, vain mielikuvitus on rajana

7. Taikina kuivuu huoneenlämmössä, mutta se on aika hidasta. Jos haluat nopeammin valmista, paista työt 125 asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan

8. Maalaa kuivuneet työt vesi- tai akryyliväreillä

Siiliin tarvitset lisäksi auringonkukansiemeniä piikeiksi. Saatat tarvita myös liimaa siementen kiinnittämiseen.

Iloa ihmisille

Millaisia erilaisia hullunkurisia naamoja osaat piirtää? Kerää ulkoa erilaisia kiviä ja piirrä niille kasvot. Kun olet valmis, voit myös piilottaa kasvolliset kivet luontoon muiden iloksi ja löydettäviksi. Voit myös kirjoittaa kiviin kivoja viestejä esim. ”sinulla on kaunis hymy”, ”iloa päivään”, ”olet super”. Löytäjät ilahtuvat varmasti!

Tarvitset:

Kiviä ja (vedenkestävän) tussin

Vessapaperihahmot

Tarvitset:

Vessapaperirullia, kyniä, sakset, liimaa, papereita, pahvia, sulkia, silmiä, maaleja, askartelupunos, lankaa ja mielikuvitusta

Ohje:

Suunnittele ensin, millaisen hahmon haluat tehdä. Voit vaikka piirtää sen paperille. Sen jälkeen mieti, mitä tarvikkeita tarvitset ja mistä materiaalista teet mitkäkin osat. Esimerkiksi teetkö hiukset paperista, langasta vai askartelupunoksesta. Leikkaa ja valmistele osat valmiiksi ja lopuksi kokoa ja koristele hahmot. Tee vaikka koko perhe paperirullista.

Käärme (tämä ohje vaatii aikuisen apua)

Kerää ensin isompi määrä vessapaperirullia. Sen jälkeen leikkaa kaikkien rullien päät suippoon muotoon (katso mallia kuvasta) ja maalaa kaikki osat käärmemäisiksi. Muista lisätä käärmeen päähän silmät, kieli ja hampaat. Kun osat ovat kuivuneet, tee suippoihin päihin reiät suipon kohdan keskelle (tähän voit pyytää apua vanhemmilta). Lopuksi leikkaa askartelupunoksesta n.10cm mittaisia pätkiä ja pujota ne reijästä läpi siten, että punos menee kahden paperirullan läpi niin, että se läpäisee rullan molemmat sivut. Kuvasta näkee, kuinka. Aikuinen voi auttaa tässä ja voitte vaikka maalata jokainen perheenjäsen yhden osan käärmeeseen. Käärmettä voi kasvattaa pikkuhiljaa ja katsoa, kuinka pitkä käärme onkaan saatu aikaan kesän kynnyksellä.

Pajunkissatyö

Jos ei metsästä löydy pajunoksia, voit ilahduttaa mummoa tai kummia itsetehdyllä pajunkissakortilla.

Tarvitset:

Valkoista sormiväriä tai akryyliväriä, tussin tai puuvärin, värillistä kartonkia (pumpulia ja liimaa)

Ohje:

Piirrä kartongille huopakynällä pajunoksia. Paina sormenpäillä sormivärillä pajunkissat. Voit myös liimata pumpulipallot pajunkissojen päälle, jolloin korttiin tulee kolmiulotteisuutta.

Pääsiäispupu

Tarvitset:

Kertakäyttö lautasen, silmät, askartelupunosta, tussin tai värikynän, pumpulipallon, piirustuspaperia ja liimaa

Ohje:

1. Piirrä pupun korvat paperille ja leikkaa irti

2. Piirrä tai liimaa pupun silmät lautaseen

3. Liimaa korvat kiinni lautasen yläreunaan

4. Liimaa ja leikkaa askartelupunoksesta sopivan pitkät palat ja liimaa viiksiksi pupulle

5. Piirrä pupulle suu ja halutessasi nököhampaat

6. Lopuksi liimaa nenä viiksien päälle, pupu on valmis